søndag den 4. november 2012

Halloween cupcakes

Det er vist på tide med et indlæg her på min blog. De sidste 3 uger har jeg godt nok bagt en del, men der har simpelthen ikke været overskud til at blogge. Jeg har været ramt af en lungebetændelse og trætheden har haft svært ved at slippe min krop. Nu synes jeg dog, jeg er ved at være ovenpå, så derfor må der til at ske lidt mere herinde igen.

Min dattter er blevet 4 år i Oktober og i den anledning har jeg bagt en del kager. Første omgang var på selve dagen, hvor hun skulle have formiddagsmad med til børnehaven. Det blev til æblemuffins, bananer og gulerødder i store mængder. Jeg fik ingen billeder, men da kagerne helt sikkert bliver bagt en anden gang skal det nok komme senere.

Til familiefødselsdagen blev der lavet en rigtig lagkage, som jeg laver et indlæg om på et senere tidspunkt. Det gode ved at have lungebetændelse er nemlig, at man ikke kan holde til at lave ret meget fysisk krævende, så derfor brugte jeg et par dage ved køkkenbordet med en masse fondant. Det blev der nogle fine figurer ud af.

Men den vigtigste kage var prinsesseslottet med hello kitty til børnehaven, da de kom på besøg i sidste uge. Der kommer et indlæg kun om denne kage på et tidspunkt.

I dag skal det handle om Halloween. Det er ikke noget vi gør så meget ud af herhjemme, men når man nu elsker at bage, blev jeg nødt til at forsøge mig med noget til anledningen. Heldigvis er mine kollegaer flinke til at smage på mine kreationer. Ellers aner jeg ikke, hvad jeg skulle gøre med alt det kage.

Allerede i sidste uge sagde vores søde teknikere, at det da godt nok var længe siden, jeg havde haft kage med til dem. En sådan opfordring kunne jeg jo ikke sidde overhørig, så jeg gik straks hjem og lavede nogle græskar og en flok spøgelser.

Jeg bagte nogle chokolade/appelsin cupcakes og lavede en portion smørcreme. En lille portion af smørcremen blev farvet grå. Ca. halvdelen af det resterende smørcreme blev farvet orange og den sidste portion lod jeg være hvid. Så farvede jeg noget perlesukker orange med pastafarve. Og så gik jeg ellers i gang med at pynte.

Sjovt og anderledes og skal helt sikkert prøves igen.









fredag den 12. oktober 2012

Lagkagebunde

I dag har jeg bagt lagkagebunde. Det er første gang jeg forsøger mig med at bage dem enkeltvis, men det er helt klart det jeg vil gøre i fremtiden. Sikke nemt det er og så skal jeg ikke i gang med at dele kagen bagefter. Det har jeg nemlig ikke altid lige stort held med.

Til 1 bund i en 24 cm springform har jeg brugt:

2 æg
80 g. sukker
½ tsk. vanillesukker
½ spsk. vand
lidt salt (mindre end en knivspids)
60 g. hvedemel
½ tsk. bagepulver

Mel og bagepulver blandes og stilles til side sammen med en sigte.
Æg, sukker, vanille, vand og salt piskes sammen. Der skal piskes længe. Jeg piskede i 12-15 min. Massen skal blive helt hvid og meget tyk.
Mel og bagepulver sigtes i og vendes forsigtigt i æggemassen. Det er vigtigt man er forsigtig så man bevarer mest muligt luft i dejen.
Jeg synes det er nemmest med et stort piskeris. På den måde får man vendt melet nemt i og bevarer luften rigtig fint.
Bunden fyldes i formen og glattes forsigtigt ud så den er lige tyk over det hele. Herefter bages den ved ca. 175 grader i 12 min.


onsdag den 3. oktober 2012

Lakrids og chokolade cupcakes

Har godt nok været lidt bag efter med at blogge. Det er ikke fordi jeg ikke har bagt men jeg har bare ikke lige fået blogget om det. Desuden har jeg en del gange glemt at tage billeder og bloggeri uden billeder er altså lidt kedeligt.

I går havde jeg fri og havde faktisk en rigtig travl dag, men bagning skulle der være tid til. Det er længe siden jeg sidst har haft kage med til vores meget dygtige teknikere så derfor skulle det være til dem. Og naturligvis fandt et par af kagerne også vej til manden og børnenes maver.

Da jeg selv er meget glad for lakrids og jo har det her lækre lakridspulver fra Johan Bülow skulle det næsten være kager med lakrids. Det blev til cupcakes med lakrids og hvid chokolade.

Til 13 stk. brugte jeg:

3 æg
225 g. lyst muscovadosukker
75 g. margarine
225 g. hvedemel
2 tsk. bagepulver
100 g. hvid chokolade
½ tsk. raw lakridspulver

Tænd ovnen på 175 grader.
Smelt margarinen og afkøl den.
Bland mel, bagepulver og lakridspulver.
Hak chokoladen.
Pisk æg og sukker godt sammen. Jeg valgte at sigte muscovadosukkeret da jeg flere gange har oplevet at det danner klumper i posen som jeg simpelthen ikke kan piske ud.
Rør melblandingen og margarinen i dejen. Jeg brugte piskeren selv om jeg egentligt havde besluttet at jeg ville være nænsom og vende dejen sammen. Da det kom til stykket sprang jeg simpelthen over hvor gærdet var lavest.
Tilsæt til sidst den hvide chokolade og bland det hele godt.

Dejen fyldes i 13 forme og bages i ca. 20 min.

Jeg valgte at lave en flødeosteglasur med lakrids til toppen.
Jeg ved ikke helt hvor meget ost, smør og flormelis jeg brugte da jeg lavede det på slump til jeg syntes smag og konsistens var som jeg kunne tænke mig.

lørdag den 29. september 2012

Hello kitty

Morgenhygge med børnene, hvad er så bedre end at lege med fondant.

Min datter arbejder stadig på at lave den perfekte pandekage i fondant. Hun ruller ud, pensler med vand og ælter igen. Denne proces fortsætter til fondanten er så våd og klistret at hun ikke kan skrabe den af bordet. Det tager et stykke tid for heldigvis er hun også en meget flittig bruger af maizena.

Min dreng til gengæld er rigtig god til at få lavet noget der kan bruges. I dag lavede han blomster og han brugte min nye udstikker med mould. Han syntes de blev super flotte men ville gerne have dem på en pind. Jeg gav ham en håndfuld tandstikkere og så fandt han selv ud af at lave en grøn klat på pinden som han kunne lime blomsten fast på.

Jeg valgte at bruge tiden på at lave en Hello Kitty figur som skal på en kage til min datters fødselsdag. Jeg synes selv den er blevet helt ok men der er jo altid ting der kunne være lavet pænere eller anderledes.

fredag den 14. september 2012

Hindbærsnitter og et forsøg


Torsdag havde jeg fri og formiddagen stod i bagningens tegn. Først og fremmest skulle der laves hindbærsnitter efter Mette Blomsterbergs opskrift

Jeg valgte at udstikke dem i stedet for at lave dem som firkanter. Dette gjorde jeg både for udseendet og for størrelsens skyld. Opskriften er utroligt nem og så smager hindbærsnitter jo bare altid godt. 

Den anden ting jeg lavede var jeg ikke selv helt tilfreds med men den har potentiale så jeg vil sikkert forsøge mig med ideen igen. Forsøget var en hindbær/mandeltærte som bestod af en mørdejsbund smurt med et lag hindbærmarmelade og her ovenpå et lag bestående af margarine, æg, sukker, mandelmel og mandelessens. Opskriften kommer på et senere tidspunkt når jeg har testen den lidt mere.


søndag den 9. september 2012

Småkager med lakrids



Da jeg for kort tid siden var i København fik jeg købt noget lakridspulver som jeg jo måtte se at få prøvet i et eller andet. Da min dreng den anden dag havde legekammerat med hjem og min pige var på besøg hos en veninde, havde jeg masser af tid til at finde på noget.

Jeg tænkte jeg ville forsøge mig med min basisopskrift på småkager og så tilsætte lakridspulveret heri. Der er delte meninger om smagen. Min mand synes det blev lidt underligt, men jeg synes de smager dejligt. Nu holder jeg jo også utroligt meget af lakrids.

Lakridssmåkager

100 g. mørkt muscovado sukker
75 g. sukker
137 g. smeltet afkølet margarine
1 æg
1 tsk. vanillesukker
½ tsk. natron
190 g. mel
50 g. havregryn
2 tsk. rå lakridspulver
2 tsk. fint lakridspulver

Margarine og de to slags sukker piskes sammen. 
Ægget piskes i.
Vanillesukker, natron, mel, havregryn og lakridspulver røres sammen.
De 2 blandinger røres sammen med en grydeske.
Småkagerne sættes på plader med 2 skeer. Der skal være god plads mellem kagerne da de flyder ud under bagningen.
Kagerne bages ved 170 grader i ca. 14 min.

Makronkager




Den anden dag var jeg ved at gennemgå mine opskrifter. En gang i mellem skal der jo ryddes op og ind i mellem resulterer det da i at man finder noget man havde glemt alt om. Det er også tilfældet med opskriften på Makronkager. Opskriften har jeg fået af min mor som i sin tid har fået den af en kollega. Den er super nem og så smager kagerne fantastisk, hvis man altså kan lide makroner.

For en gangs skyld blev det også til kager uden pynt. Prøvede med lidt smørcreme til men de smager bedst uden noget på.

Makronkager (18 - 20 stk.)

3 æg
300 g. sukker
2 1/2 tsk. mandelessens
125 g. knuste makroner
125 g. mel
125 g. smeltet afkølet margarine
50 g. hakket chokolade
50 g. mandler

Æg, sukker og mandelessens piskes til massen er stiv og fyldig.
Mel, makroner, nødder, chokolade og margarine vendes i med en grydeske.
Dejen fyldes i papirforme og kagerne bages ved 200 grader i ca. 15 min.


lørdag den 1. september 2012

Æbletærte


Der har været lidt stille på bloggen da jeg har haft travlt med andre ting end bageriet. 

I sidste uge var jeg en tur i København med en dejlig veninde. Vi tilbragte en dag i tivoli og en dag med at shoppe. Turen i tivoli sluttede vi af med en utroligt lækker middag på Brdr. Prices restaurant. Det var en fantastisk oplevelse fra start til slut. Da vi kommer ind og fortæller vi har bestilt bord er kommentaren. Jamen velkommen til, vi er vel nok glade for at i kommer. Denne meget positive stemning fra personalet fortsætter bare og på et tidspunkt bemærker jeg at en af tjenerne nærmest danser/hopper rejehop ned af den lille trappe midt i restauranten. Det var smittende. Jubii.
Maden var selvfølgelig også vildt lækker, men det havde jeg forventet. Det var simpelthen stemningen der gjorde oplevelsen til noget helt specielt.

Nå men nok om det. I aftes var det igen tid til at lave lidt på bagefronten og jeg ville gerne prøve at lave noget med kondenseret mælk. Jeg faldt over en opskrift fra Lone Landmand på en utrolig nem æbletærte. Jeg havde desværre ikke noget rørsukker hjemme så den blev lavet med almindeligt sukker. Hvordan rørsukker påvirker smagen aner jeg jo ikke, men med alm. sukker smager den himmelsk. Ikke for sød og dejlig svampet og karamelagtig.

Æbletærte

250 g. sødet kondenseret mælk
50 g. smeltet smør
2,5 spsk. sukker
0,5 tsk. bagepulver
1,25 dl. hvedemel
1 stort æble

Mel, sukker og bagepulver blandes og smøret røres i. Dejen trykkes straks ud i tærteformen. Æblet skrælles, kernerne fjernes og det skæres i skiver. Skiverne fordeles på bunden og den kondenserede mælk hældes over. Tærten sættes i en 150 grader varm ovn i ca. 15 min. Herefter hæves temperaturen til 175 grader og tærten bages yderligere 55 min.
Jeg serverede den med creme fraiche.





søndag den 19. august 2012

Kransekage



Selv om det er varmt og det absolut ikke er nødvendigt at tænde ovnen er jeg lidt i bageunderskud. Jeg har ikke rigtigt haft tid den sidste uge og den næste uge bliver det ikke nemmere. Derfor måtte jeg lige lave lidt her lørdag aften og valget faldt på kransekage, da jeg har et lidt stort lager af både æggehvider og marcipan.

Opskriften jeg har fulgt er Mette Blomsterbergs. Jeg havde dog ikke noget almindeligt rørsukker så derfor er følgende hvad jeg har puttet i:

250 g. marcipan
100 g. lyst muscovado sukker
50 g. æggehvide

Æggehvide og sukker røres sammen og stilles til side i ca. 1 time. Dette gøres så sukkeret kan opløses helt. Herefter æltes marcipanen med sukker og æggehvider. Jeg puttede massen i en engangssprøjteposte og klippede et ret stort hul, da jeg ikke har en trekantet tylle. Jeg lavede 18 stk. Disse er ca halv størrelse af hvad Blomsterberg laver men jeg kan bedre lide dem i denne størrelse.

Jeg lod dem tørre i ca. 1/2 time mens jeg lige faldt i søvn i min datters seng. Hun havde lidt problemer med at klare varmen.

Kagerne formes let trekantede og bages ved 200 grader i ca. 8 min.

Afkøles helt og sprøjtes med glasur bestående af æggehvide og flormelis.

tirsdag den 7. august 2012

Nyt legetøj

Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til dinkage.dk for den hurtige behandling af min ordre. Jeg har kigget og kigget på siden i et par uger og endelig i fredags fik jeg bestemt mig til hvad jeg skulle bestille.

Pakken kom allerede i dag tirsdag og sikke mange dejlige sager. Jeg måtte jo lige prøve et par af tingene og glæder mig helt vildt til at bruge et par aftner på at finde ud af hvad de forskellige ting kan bruges til.

Ud over det jeg havde bestilt, var der også en lille fiskeudstikker med i pakken. Det sjove er, at vi lige har fået akvarium herhjemme. Dette sammenfald må betyde at jeg i nær fremtid skal lave en kage med fiskemotiv.








Mud Cake

Jeg havde en del i overskud af solbærsylten fra Solbær triflien jeg lavede den anden dag. Dette lækre overskud skal da ikke gå til spilde så derfor besluttede jeg at lave det om til en gang solbærmousse.

Der var ca. 230 gram tilbage af solbærsylten, som jeg blendede og varmede op. Da jeg syntes den var lidt for syrlig som kagefyld fik den lidt ekstra sukker (ca. 4 spsk.). Derefter puttede jeg 2 blade husblas i den varme puré. Mens den stod til afkøling piskede jeg 3 dl. fløde til blødt skum. Da min elpisker ikke har det for godt måtte jeg igang på god gammeldags maner med et piskeris. Pyh jeg fik varmen.

Da jeg var færdig med at piske var puréen tilpas i temperatur. Jeg blander altid først en skefuld flødeskum i den varme masse og derefter vender jeg det hele sammen. Moussen skal stilles koldt i min. et par timer, men jeg laver den gerne dagen før jeg skal fylde kagen.

Jeg har købt mig en ny bog om kager og den er bare genial. Den hedder "the essential guide to cake decorating" og er fra Murdoch Books. Den er fyldt med gode ideer men også med flere gode opskrifter på selve kagen.

Denne Mud Cake er den første jeg har prøvet fra bogen og smagen er virkelig god. Jeg gjorde dog den fejl at jeg ville skære den i bunde allerede sammen dag som den var bagt. Det gik men den smuldrede og var ret porøs. Næste gang skal den have lov til at hvile i køleskabet til næste dag inden jeg skærer i den.

Mud Cake (20 cm. springform)

190 g. margarine
190 g. chokolade
4 tsk. pulver kaffe
140 ml. vand
220 g. mel
1,5 tsk. bagepulver
0,5 tsk. fint salt
40 g. kakao
0,25 tsk. natron
420 g. sukker
3 æg
6 tsk. olie
95 ml. mælk

Margarine, chokolade, kaffe og vand smeltes ved svag varme. Imens sigtes mel, bagepulver, salt og natron sammen. Sukkeret tilsættes til melblandingen. Æg, olie og mælk piskes sammen. 
De 3 blandinger vendes sammen og fyldes i formen. 
Kagen bages ved 160 grader i ca. 1 time og 40 min.

Rundt om kagen er der marcipan og på toppen er den pyntet med fløde og hjertekrymmel fra dr. oetker.




fredag den 3. august 2012

Smukke ærteblomster på terrassen

Endelig i år er det lykkedes mig at få fremelsket en omgang ærteblomster der ikke bare ligner noget man har glemt at vande i et par måneder.

Jeg har først de senere år fundet glæden ved havearbejde. Måske skyldes det at jeg har fået børn som virkelig er meget ude. Af den grund er jeg det jo også og da det er begrænset hvor længe ad gangen jeg har lyst til at lege i sandkassen, måtte jeg jo finde andre ting at beskæftige mig med. Og denne ting blev mine krukker som hvert år fyldes med fantastiske blomster. I år forsøgte jeg mig for første gang med at forspire tingene selv i stedet for bare at købe færdige planter. Det var både en sjov og frustrerende oplevelse.

I første omgang købte jeg en lille forspiringskasse med låg. Så langt så godt. Så fik jeg den fyldt med jord og frø. Alle de små spirer kom rigtig fint og det hele så bare så godt ud. Meeeeennnnn

Jeg glemte at tage låget af en morgen inden jeg skulle på arbejde og så blev det mega varmt og da jeg kom hjem var der ikke meget tilbage der rent faktisk var levende. Nå tænkte jeg, så må jeg prøve igen.
Anden gang gik det noget bedre og nu kan jeg sidde i mit køkken og nyde frugten af mine anstrengelser.




mandag den 30. juli 2012

Solbær Trifli



Jubii jeg har haft besøg af en masse dejlige kvinder. Nogle af dem ser jeg rigtig tit, andre kun en gang i mellem, men en ting er sikker, vi har det altid rigtig hyggeligt sammen.


Da det samtidig er sommer og vi har haven fyldt med solbær, måtte jeg helt klart lave noget med disse fantastiske bær. Ville egentligt også gerne have haft hindbær i, men buskene er stadig for unge til at give den store høst og mine børn har prøvesmagt en del.


Jeg valgte at lave trifli. Havde aldrig prøvet med solbær før, men da jeg elsker solbær skulle det forsøges. Og det er ikke sidste gang.


Solbær sylt

350 g. solbær
1 vanillestang
170 g. sukker
1/4 dl. vand


Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud og blandes med sukker. Solbær, sukker, vand og den tømte vanillestang koges i ca. 15 min. Bærrene skal briste. Husk at fjerne vanillestangen. Derefter afkøles det fuldstændigt. Kan evt. laves et par dage i forvejen, når solbærrene er modne.


Vanillecreme

6 dl. mælk
1 dl. fløde
120 g. sukker
6 past. æggeblommer
60 g. majsstivelse
1 vanillestang



Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud og moses sammen med lidt sukker så man får skilt vanillekornene ad. 
"Vanillesukkeret" kommes i en skål sammen med fløde, sukker, æggeblommer og majsstivelse og piskes sammen.
Mælken og den tomme vanillestang bringes i kog og gryden tages af varmen. Herefter fjernes vanillestangen.
Sukkerblandingen hældes i mælken under kraftig piskning. Gryden sættes tilbage på blusset og der piskes mens cremen kommer i kog. Cremen tages af blusset når den koger og der piskes  til den er tyknet.
Herefter fyldes den i en skål og dækkes med film. Filmen skal lægges direkte oven på cremen så der ikke er nogen lufthuller. Dette gør at cremen ikke danner "skind". Cremen afkøles fuldstændigt. 




Anretning

Find nogle passende glas eller skåle frem. 
Find solbær sylt, makroner og vanillecreme frem.
Pisk ca. 2 dl. fløde til let skum. 
Vanillecremen piskes let og flødeskummet vendes i.
Makronerne knuses let. 


lørdag den 28. juli 2012

Mandelskaller

Mine børn er på deres første ferie nogensinde uden mor og far og det giver jo en masse fritid, som jeg slet ikke aner hvad jeg skal gøre ved. Derfor har jeg begivet mig ud i noget med bagning. 


I første omgang stod den på smutning af mandler, da jeg gerne ville lave makroner. Der kommer mere om disse i et senere indlæg. Mandlerne skulle så laves til mandelmel. Jeg har en fantastisk lille minihakker som bare er super god til dette.


Da jeg fik lavet lidt for meget mel, måtte jeg jo se at få det brugt til et eller andet. Det blev til mandelskaller som skal fyldes med vanillecreme og pyntes med friske jordbær.




Mandelskaller (ca. 5 stk.)

60 g. mandelmel
1 spsk. sukker
1,25 spsk. smeltet smør
1/2 spsk. hvedemel


Alle ingredienser blandes. Dejen trykkes ud i små tærteforme. Bages ved 175 grader i ca. 10 min. 


Skallerne afkøles og fyldes med ca. 1 spsk. vanillecreme. De pyntes med jordbær og spises.


Mums.





fredag den 13. juli 2012

Chocolate chip cookies

Vågnede med en stor trang til at bage et eller andet. Da det er længe siden jeg har bagt småkager måtte jeg bare lige fylde en af dåserne oven på skabet.

Jeg ville gerne prøve noget nyt og det blev til en omgang chokolade småkager. Jeg ved ikke helt hvor jeg har opskriften fra. Den lille lap med opskriften i fin håndskrift har længe ligget bagerst i min bedste bagebog og ventet på en chance.

Ca. 50 stk.
115 g. margarine
125 g. lyst muscovado sukker
1 æg
1 tsk. vanilleekstrakt
1 spsk. mælk
100 g. havregryn
1 spsk. kakao
1/2 tsk. bagepulver
125 g. mel
150 g. mørk chokolade, groft hakket (maks 55% kakao)
100 g. lys chokolade, groft hakket

Forvarm ovnen til 180 grader.
Margarinen smeltes og afkøles. Derefter piskes margarine og sukker lyst og skummende. Ægget tilsættes og piskes med. 
Havregryn, mælk og vanilleekstrakt piskes i.
Mel, bagepulver og kakao blandes og sigtes. Denne blanding røres i med en ske.
Til sidst tilsættes chokoladen og der røres rundt til det hele er godt blandet.
Sættes i klatter på bageplader med 2 skeer. 

Jeg brugte en gaffel til at trykke klatterne lidt flade og formede kagerne lidt med fingrene for at gøre dem mere runde.

De bages i ca. 10 min. eller til de er faste i det. De skal helst ikke have for længe for så kan chokoladen godt komme til at smage brændt.




Sådan ser de ud når de lige er kommet ud af ovnen.











Og sådan ser de ud lige inden de bliver spist til en dejlig kop kaffe. Og ja jeg bruger frygteligt meget mælk i min kaffe. Det næste jeg bliver nødt til at investere i er en maskine, der kan lave Café Latte.








tirsdag den 10. juli 2012

Cupcakes med vanille og chokolade

Så er ferien kommet til min lille familie og de første dage har vi nydt i fulde drag. Vi har glemt alt om ure, planer og arbejde. Det er simpelthen fantastisk.

Men som altid skulle der laves feriekage til kollegaerne, så derfor gik jeg torsdag aften i gang med at lave cupcakes. Jeg brugte endnu engang opskriften fra bogen The Hummingbird Bakery på vanille cupcakes. Denne gang tilføjede jeg dog 100 g. hakket mørk chokolade. Jeg valgte marabous 70% cacao chokoladen og den passede rigtig godt til kagerne.

Kagerne blev pyntet med smørcreme og blomster, men jeg skal altså til at bruge noget andet end smørcreme på toppen, da jeg faktisk ikke selv er særlig vild med det. Faktisk plejer jeg at skrabe det af inden jeg spiser kagen, og det er jo lidt synd.

Til gengæld er mine dejlige kollegaer ret vilde med det og det er jo ofte til dem kagerne bliver bagt.




Som altid var jeg i sidste øjeblik med at lave pynt så derfor stod jeg til sent torsdag aften og lavede blomster.




mandag den 2. juli 2012

Hjemmelavet gave til en dejlig ven og kollega

I dag er det min kære ven og kollegas fødselsdag og da hun efter eget udsagn ikke ønsker sig noget, har jeg valgt at lave en lidt anderledes fødselsdagsgave.


Gaven er en kurv med lidt lækkert. Det hjemmelavede islæt består af biscotti, knækbrød og saltmandler.



Jeg har aldrig tidligere prøvet at bage biscotti, men blev inspireret da jeg læste Lindas indlæg på http://smaaogstorekager.blogspot.dk/. Jeg har dog valgt en lidt anden opskrift som jeg fandt her: http://www.kvalimad.dk/opskrifter/biscotti-italienske-mandelsmaakager. Jeg har fulgt opskriften og de er blevet gode men næste gang tror jeg, jeg også vil tilføje vanillesukker og mere citronskal.


Biscotti

Revet skal af 1 citron
2 æg
150 g. sukker
50 g. smør
300 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1,5 tsk. salt
200 g. mandler


Smut mandlerne og rist dem ved 200 grader i ca. 15 min. Hak dem groft.
Smelt smørret lad det afkøle. Tilsæt sukker og æg og pisk det sammen til sukkeret er opløst.
Bland mel, bagepulver og salt og ælt det i sukkerblandingen. Ælt til sidst mandlerne i.
Del dejen i 3 og tril til pølser som lægges på plade. Pølserne trykkes flade og bages ved 175 grader i ca. 25 min. Herefter afkøles de lidt, hvorefter de skæres i ca. 1 cm. tykke kager og lægges tilbage på pladen. De sættes tilbage i ovnen i ca. 15 min. Vendes 1 gang undervejs. Kagerne er færdige når de er gyldne og sprøde.




Saltmandler

100 g. mandler
1 dl. varmt vand
1,5 spsk. fint salt
5 g. smør


Mandlerne overhældes med vand og tilsættes salt. Der røres til saltet er opløst. Herefter trækker de i ca. 15 min. Vandet hældes fra og mandlerne fordeles på en plade. Smørret skæres i mindre stykker og fordeles over mandlerne. De sættes i en 150 grader varm ovn i ca. 20 min. Vendes et par gange undervejs. Afkøles og gemmes væk til en anden god gang. Og jeg mener gem dem væk. De er afskyeligt gode. Fik aldrig taget et billede af de færdige mandler inden de blev puttet i kurven. Der kommer billeder en anden gang. For jeg skal helt klart lave disse igen.




Knækbrød

2 dl. havregryn
1 dl. sesamfrø
1 dl. hørfrø
1 dl. solsikkekerner
3,5 dl. hvedemel
1 tsk. bagepulver
2,5 tsk. salt
1,25 dl. olie
2 dl. vand


Det hele blandes sammen og dejen er ret klistret. Halvdelen af dejen lægges på et stykke bagepapir. Et andet stykke bagepapir lægges over og dejen rulles ud. Det samme gentages med den anden halvdel af dejen. Knækbrøddet bages i varmluft ved ca. 175 grader i 15-20 min. Jeg kan godt lide at de får en del farve men det er jo meget individuelt.












Pølsehorn - et sikkert hit

Min mand og datter havde i sidste uge et par dage hjemme sammen, da Trine desværre havde fået børnesår. De havde fået købt ind til pølsehorn men nåede aldrig længere end til at putte sagerne i skabe og skuffer. Derfor gik fredag eftermiddag med at lave pølsehorn til familien og det er altid populært. Jeg har prøvet flere forskellige opskrifter, men jeg vender altid tilbage til en af dem fra Arla. Denne gang havde jeg dog ikke ret meget mælk hjemme så derfor blev det en blanding af mælk og creme fraiche. Det gjorde dem nu ikke ringere. Her er hvad jeg puttede i:

50 g. margarine
3,5 dl. mælk
1,5 dl. creme fraiche
50 g. gær
4 tsk. sukker
1,5 tsk. salt
800 g. hvedemel
20 små kyllingepølser

Margarinen smeltes sammen med halvdelen af mælken. Resten af mælken og creme fraichen røres i. Herefter har det den rette temperatur til at putte gæren i. Gæren røres ud.
Salt og sukker tilsættes og der røres til det er opløst. Herefter tilsættes melet lidt efter lidt og dejen æltes glat. Jeg lod den hæve i ca. 45 min. Dejen æltes godt igennem igen og så er den klar til at lave pølsehorn af. 
Denne gang valgte jeg at trille den til lange pølser som jeg snoede om pølserne. Da alle 20 pølser var pakket ind i dej, var der stadig en del dej tilbage. Dette blev lavet til 2 små brød.
Pølsehornene efterhæver ca. 15 min. og pensles med æg. 
De sættes i en 200 grader varm ovn i ca. 20 min. 







fredag den 22. juni 2012

Boller til sommerfest i børnehaven

Så er det endnu engang blevet tid til sommerfest i børnehaven. Det er en dag børnene ser frem til med meget stor spænding. Det samme kan ikke altid siges om deres forældre og slet ikke når dagen starter med silende regnvejr og arrangementet foregår udendørs. Men som de kloge siger findes der ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning.


Derfor startede jeg fredag morgen med at lave en portion bolledej efter denne opskrift:


5 dl. varmt vand
2 dl. letmælk
50 g. gær
2 tsk. groft salt
4 tsk. sukker
2 æg
4 spsk. olie
150 g. havregryn
35 g. hvedeklid
Ca. 1 kg. hvedemel


Vand og mælk blandes og gøren røres ud heri. Salt, sukker og olie tilsættes og der røres til det ikke længere knaser på bunden af skålen.
Havregryn og hvedeklid røres i.
Derefter tilsættes hvedemelet lidt efter lidt. Til sidst æltes dejen grundigt igennem og stilles til hævning i ca. 45 min.
Dejen slåes ned og æltes igennem. Bollerne formes og efterhæver ca. 20 min.
Herefter bages de ved 175 grader (varmluft) i ca. 15-20 min.


Dejlige boller uden kerner, da det helt klart er det mine børn foretrækker.

Vanille cupcakes med chokoladesmørcreme



En af mine rigtig gode venner havde fødselsdag i fredags, men der havde jeg ikke mulighed for at se hende. Da hun er afløser på mit arbejde, vidste jeg, hun skulle komme i dag og derfor ville jeg overraske hende med en dejlig gang cupcakes.


Havde egentligt planlagt at det skulle være noget lidt vildere end vanillecupcakes, men med en febersyg dreng er der ikke så god tid til at bage. Det skulle dog være en opskrift fra bogen "the hummingbird bakery", da selv samme veninde har givet mig bogen, men aldrig været der når opskrifterne er blevet afprøvet.


Jeg valgte den allerførste opskrift i bogen men ændrede lidt. Her er hvad jeg puttede i:


Giver ca. 18 stk.


125 g. hvedemel
150 g. sukker
1 1/2 tsk. bagepulver
50 g. blød margarine
1 1/4 dl. letmælk
1 æg
1 tsk. vanilleekstrakt


Forvarm ovnen til 170 grader.


Mel, sukker, bagepulver og margarine piskes sammen ved lav hastighed (ellers har man det i hele køkkenet - jeg taler af erfaring). Der piskes til alt er blandet godt sammen. Tilsæt halvdelen af mælken og pisk til det er indarbejdet. Derefter tilsættes resten af mælken, ægget og vanilleekstrakten. Rør til dejen er jævn, men ikke for længe.


Fyld formene ca. 2/3 og bag dem i 20-25 min. I min ovn skal de absolut ikke have mere end 20 min.


Da kagerne var kolde blev de pyntet med chokoladesmørcreme og naturligvis stammer denne opskrift samme sted fra. Her fulgte jeg opskriften til punkt og prikke, selv om jeg absolut ikke synes det er sjovt at piske med håndmikseren så længe. Glasuren bliver bare så meget bedre hvis man gør det. Jeg brugte følgende mængde:


300 g. flormelis, sigtet
100 g.  blødt usaltet smør
40 g. kakaopulver, sigtet
ca. 3 spsk. letmælk


Flormelis, smør og kakao piskes sammen til konsistensen minder som sand. Herefter kommes mælken i en skefuld af gangen. Pisk på fuld hastighed når alt mælken er kommet i. Fortsæt med at piske ca. 5 min og gerne længere til glasuren er let og luftig.


Thor hjalp lidt til med pyntningen. Og pynt kan der aldrig bruges for meget af.






tirsdag den 12. juni 2012

Kursus - Festkager med fondant

Så blev det endelig tirsdag og dagen hvor jeg skulle på kursus hos specialkøbmanden i Viborg. Som sædvanlig kom jeg afsted i alt for god tid, men det viste sig at være meget heldigt, da det var lidt svært at finde en parkeringsplads.

Det er en dejlig butik de har fået lavet i Viborg og der var naturligvis en hel masse ting som det ville have været fantastisk at tage med hjem, men jeg styrede mig. Købte kun en enkelt ting. En mould til at lave grene, blade, blomster, fugle og kanter. Glæder mig til at få den afprøvet herhjemme.


Det var en hyggelig dag sammen med 11 andre kursister. De fleste havde babyer med da kurset hed festkager med fondant - barselshold.  Jeg ved ikke om jeg fik lært så meget nyt, men det gode ved at være på kursus, er alle de værktøjer, man har til rådighed. Det er rart at få prøvet lidt forskelligt. På den måde er det nemmere at vide, hvad jeg skal ønske mig.

Jeg fik lavet en fin grøn kage med blomster, som der på nuværende tidspunkt er et meget lille stykke tilbage af. Mand og børn gik glade til fadet og så ud til at nyde det.






Og så lige et billede af kagen til Frida som er en dejlig lille pige på 3 måneder jeg fik lov at låne i ca. 20 min. mens hendes mor gjorde kagen færdig.




mandag den 11. juni 2012

Pandekager til børnehaven

I børnenes børnehave skiftes de til at have formiddagsmad med om mandagen og i dag var det vores tur til at have noget med til Istapperne. Min søde lille datter elsker simpelthen pandekager, så derfor måtte det jo blive det. Da jeg også selv synes pandekager er noget af det bedste der findes, var det ikke svært at overtale mig. Jeg fik lavet 70 pandekager så der var 3 stk. pr. barn. Dertil fik de hjemmelavet jordbærmarmelade og sukker. Plus en omgang bananer.

Den opskrift på pandekager jeg bruger har jeg fra min far og selv om jeg har forsøgt mig med andre opskrifter gennem årene, er det nu en gang den jeg bedst kan lide.

Til ca. 24 stk. i en 20 cm. pande bruger jeg:
3 æg
3 kopper mel
1/4 kop sukker
1 tsk. kardemomme
2 tsk. vanillesukker
ca. 1/2 l. mælk
Margarine til panden

Æg, mel, sukker, kardemomme og vanillesukker piskes godt sammen. Derefter tilsættes mælken lidt efter lidt så alle klumper bliver pisket ud. Varm panden godt op og bag pandekagerne.

Tip: Dejen kan bruges med det samme, men de bliver endnu bedre hvis man lader dejen hvile i ca. 30 min inden man bager pandekagerne.